CWRM – ComingWorldRememberMe

ComingWorldRememberMe – Gone West

“…because his brother had gone west(*), raved at the bleeding war; his rampant grief moaned, shouted, sobbed, and choked, while he was kneeling half-naked on the floor. In my belief such men have lost all patriotic feeling.” Siegfried Sassoon

Koen Vanmechelen en Jan Moeyaert zijn de geestelijke vaders van het project ‘Coming World x Remember Me ” uit.

Koen Vanmechelen (c) Amstel gallery

Koen Vanmechelen
(c) Amstel gallery

Tussen 2014 en 2018 worden er 600.000 beeldjes uit klei geboetseerd. Ze hebben de vorm van een kleine foetus, begin van leven en hoop.  Elk beeldje staat voor één van de slachtoffers die stierven tijdens WO I in België.

cwrm

Iedereen kan meewerken aan het project, maar het is vooral op jongeren gericht. Als je een beeldje maakt, wordt jouw naam gekoppeld aan één van de slachtoffers vermeld op de ‘namenlijst’ van het In Flanders Fields Museum. Zo verbinden mensen en generaties zich met elkaar in de herdenking van de eerste wereldoorlog.

 

In het voorjaar van 2018 wordt er een grote land art installatie gerealiseerd op het niemandsland van de frontzone rond Ieper. Het zal bestaan uit twee grote werken van Koen Vanmechelen en de 600.000 beeldjes. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie West-Vlaanderen en is een onderdeel van het grootschalige herinneringsproject ‘GoneWest/Reflections on the Great War’. Meer lezen…

gone west

(*) Gone West

To go west’, een Engelse uitdrukking, die zoveel betekent als sterven, kreeg tijdens de Eerste Wereldoorlog een bijkomende betekenis mee. Het ten westen gaan van de doden, met de ondergaande zon mee, werd aan het geallieerde front meer dan zomaar een metafoor. Britten, Fransen en Belgen bezetten dan ook het westelijke deel van dat Westelijke Front, dat van het noorden naar het zuiden West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk doorsneed. Hun gesneuvelden en gekwetsten brachten ze daarmee letterlijk naar het westen toe.

 

Enkele impressies van onze kleine bijdrage aan het project:

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

 

Advertenties

Jouw reactie?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s