De land art van Andy Goldsworthy

Natuurlijke sculpturen

Het moest ervan komen. Ik wil absoluut wat foto’s tonen van de installaties van de Britse Andy Goldsworthy (°1956). Deze beeldhouwer en fotograaf is één van mijn grote land art favorieten. Hij bouwt prachtige sculpturen met natuurlijke materialen. Vaak zijn zij breekbaar en, door de materiaalkeuze of door de setting (op het strand) , slechts tijdelijk van aard.

Als fotograaf zorgt hij zelf voor de ‘vereeuwiging’ van zijn kunstwerken. Je vindt de foto’s terug in heel wat ‘salontafelboeken’, want ze zijn  vaak decoratief.

andy goldsworthy

Oosterse subtiliteit

Je herkent niet alleen de invloed van Brancusi, maar ook van  oosterse kunst en filosofie  in Goldworthy’s werk.  Er zijn heel vaak verwijzingen naar het Ying-Yang principe, waarbij tegengestelden elkaar in evenwicht houden. Hij bouwde in de jaren 80 ook  installaties in Japan.

 andy goldsworthy tossing sticks

tossing sticks

Goldsworthy werkt tegenwoordig vooral in Schotland, waar hij in de natuur een onuitputtelijke inspiratie vindt. In 2000 kreeg hij de Orde van het Britse Rijk, een ridderorde uitgereikt door de Queen herself. Hij wordt algemeen erkend als één van de belangrijkste hedendaagse land art kunstenaars.

Hieronder vind je een selectie van verwante werken. Alle foto’s zijn copyright Andy Goldsworthy.

Genieten maar ! ; )

 

 

Jouw reactie?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s