Romantiek en weemoed in Casa Amora te Lissabon

Lissabon is een ideale bestemming voor een citytripje, dachten we zo. We logeerden in het kleinschalige Casa Amora, in een rustige buurt, bij de Praça des Amoreiras .  Het was een heel avontuur om de taxichauffeur van de internationale luchthaven , die drie woorden Engels kende, duidellijk te maken waar we moesten zijn. De straat was hem en zijn GPS onbekend… Ik bespaar je de details 😉

Casa Amora, nabij het oude aquaduct van Amoreiras

Casa Amora, nabij het oude aquaduct van Amoreiras

De B&B is een herenhuis met 5 gastenkamers, dat gerund wordt door Juan en Luis. Zij zorgen voor een persoonlijke ontvangst.  In 2014 is het huis ernaast ook door dezelfde eigenaars onder handen genomen en ingericht als B&B.  Wij hadden de duplex kamer met terrasje helemaal bovenaan. Het hele huis is erg smaakvol en gezellig ingericht. Ook al primeert het esthetische wel op het functionele, zoals je op de foto’s kan merken.

 

Gastvrijheid troef in Casa Amora. Keuken, salonnetje beneden en patio zijn supergezellig en de deur van de koelkast staat altijd voor je open. Gewoon op een blaadje noteren wat je gebruikt. Ook het ontbijt is telkens weer een ware traktatie. En om de hoek kan je erg goedkoop maar authentiek en basic Portugees eten.

 

 

Juan, die afkomstig is van Zuid-Afrika en dus ook wat Nederlands spreekt, ontvangt de gasten hartelijk en vlotweg. Hij geeft onbetaalbare tips voor bezoeken en voor restaurantjes. Indien gewenst, leidt hij je zelf rond in Lissabon. Wel tegen betaling weliswaar. Wij wimpelden dit af en gingen zelf op verkenning.

In theorie kan je te voet naar het centrum gaan, maar in de praktijk is het toch iets te veraf. Vlakbij vind je  het Largo do Rato, waar je de metro kan nemen. Maar wij wilden in die korte tijd liefst zo veel mogelijk van de stad bovengronds zien. Dus een kleine wandeling naar het parkje van Estrela en vandaar: de beroemde tram 28.

zomerbib in de Jardim d’ Estrela

Leuk avontuur om door de steile en smalle straatjes met de tram naar het centrale plein te rijden. Het is strikt verboden om door het raam naar buiten te hangen en het wordt al snel duidelijk waarom! Je rijdt zo dicht langs geparkeerde auto’s en de muren dat het een wonder is dat er geen ongelukken gebeuren. Eenmaal beneden aan de Praço do Commercio aangekomen, bij de oevers van de Taag, is het aanschuiven in de winkelstraten omdat de tramsporen door auto’s geblokkeerd zijn. Afstappen is daar de boodschap!

 

Enkele beelden van onze verkenning van Baixia en vooral Alfama.

 

Lissabon ademt grootsheid, grootheidswaanzin en tegelijkertijd ook  verval en weemoed.

Toch zijn er ook heel hippe buurten. Neem bijvoorbeeld het alternatieve  LXFactory, in oude fabrieksgebouwen onder de brug van een autosnelweg.  Heel bijzondere sfeer. Je vindt er allerlei ontwerpers, creatievelingen, winkeltjes en een restaurant in een grote loods.  En de wereldberoemde boekenwinkel ‘Ler Devagar’ (‘trager lezen’). Beslist de moeite om dit aparte ‘stadje in de stad’ te verkennen!

 

Tot slot: drie dagen is te weinig om Lissabon te leren kennen. Maar als proevertje kan het al tellen. Over Belém schrijf ik beslist nog een aparte post, die heb je nog te goed.  Adeus!

 

4 thoughts on “Romantiek en weemoed in Casa Amora te Lissabon

  1. Pingback: Een heerlijk weekendje in Cascaïs (Portugal) | wannderful

  2. Pingback: Livraria Lello in Porto, één van de mooiste boekhandels ter wereld! | wannderful

  3. Pingback: Luxe in de wijngaarden van Monverde winery hotel (Amarante, Portugal) | wannderful

  4. Pingback: Lissabon: de Torre van Belém, het Padrão dos Descobrimentos en Joana Vasconcelos | wannderful

Jouw reactie?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s