De baai van de Somme, Picardië

somme_Roses_of_picardy_song_card_no_1

In het begin van de 20ste eeuw was het romantische ‘Roses of Picardy’ (1916)  één van de populairste liedjes bij de Britse soldaten die naar het front trokken in Frankrijk en Vlaanderen. Tijdens de eerste wereldoorlog werden er zo’n 50.000 kopies van de bladmuziek per maand verkocht. Een regelrechte hit dus, en kassa-kassa voor componist Haydn Wood!

Ik bezocht Picardië, en meer bepaald de Baai van de Somme, een tijdje geleden. De provincie Picardië heet officieel:Picardie-Nord-Pas-de-Calais. Het was zelf ooit (1384-1482) een deel van de Nederlanden, dat zie je nog aan de leeuwen in de huidige vlag.

“Blason région fr Picardie” by English: Image created for the Blazon Project of the French Wikipedia – door User:Spedona 28/09/2007. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Waarom naar de Somme ?

  • het is een plek met veel geschiedenis: zo vertrok Willem de Veroveraar  op 27 september 1066 van de monding van de Somme nabij Saint-Valery-sur-Somme om Engeland te veroveren. (Er moest echter wekenlang op gunstig weer gewacht worden, er waren hevige herfststormen op het Kanaal). En minder lang geleden, in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog, vond bij Péronne de Slag aan de Somme plaats. Bij deze slag kwamen meer dan een miljoen mensen om het leven.
  •  er is een overschot aan prachtige natuur. Vooral de monding van de Somme tussen Le Crotoy en Saint-Valery-sur-Somme levert onvergetelijke plaatjes op. Het uitzicht van de baai wisselt op het ritme van het getij.
  •  de naam “Somme” betekent oorspronkelijk “de rustige”, en inderdaad, de wijdse zichten en de imponerende natuur bij de baai zijn ideaal om even op adem te komen
  • en tenslotte:  de pannenkoeken zijn er lekker … en, heel praktisch, het is helemaal niet ver van België!

Ik twijfelde tussen Le Crotoy en Saint-Valery als verblijfplaats, maar één van mijn zussen tipte mij een leuk verblijfsadresje, bijna helemaal op het einde van de autovrije dijk van Saint-Valery. Dus dat werd het.

somme-baaiinland-web
de Somme stroomt vol bij vloed

Na wat zoeken, bleek dat we de auto op het parkeerterrein bij het begin van de dijk in Saint-Valery moesten achterlaten. Alleen voor “laden en lossen” mochten we even de autovrije dijk op.  We waren direct gecharmeerd door villa La Gribane, op het uiteinde van de dijk.  De enorme tuin lag een stuk dieper, en wij logeerden in één van de twee kamers van het tuinhuisje tussen de rozen. Bij regenweer was het er wel wat kil. Maar wat een luxe om van de hele privé-tuin van de eigenaars te mogen genieten! En het ontbijt was een ware verwenpartij met huisgemaakte confituren, zoet en hartig beleg en elke dag een ander vers hapje (pannenkoeken, omelet,…) dat de gastvrouw voor ons bereidde. In het huis zelf zijn ook nog twee gastenkamers en zo zaten we dus dagelijks met een 8-tal mensen te genieten van een ontbijt met uitzicht.

somme-lgdijk.jpgweb
bij hoogwater met de kano voorbij de dijk

 

somme_labgribane

 

somme-lagribane2

 

 

somme-tuinhuisje
de ingang van onze kamer

Saint-Valery-sur-Somme is erg klein, maar in het weekend krijgt het soms heel wat toeristen te verduren. Desondanks blijft het een charmant stadje om te bezoeken.

Heel bijzonder is het grote nivauverschil van de Somme bij eb en bij vloed. Het ene moment liggen de bootjes in de baai van Saint -Valery op het droge, enkele uren daarna spoelen ze weg met het opkomende water als je ze niet hebt vastgelegd. Je kan ook heerlijk kanoën op de Somme, maar je moet steeds ervoor zorgen dat je de getijden kent en tijdig terug in de haven bent.

En met de juiste gids erbij, kan je tussen twee getijden in te voet door de baai van de Somme van Saint-Valery naar Le Crotoy lopen. Spannend!

somme-sjghtlecrotoy.jpgweb
kijken naar Le Crotoy, aan de overkant van de baai

somme-valeryblue.jpgweb

Als je op het juiste moment door de monding kanoot, maak je zelfs kans om zeehonden te zien zonnen op stukjes vrijgekomen land.

Vergelijk deze foto even met de foto bovenaan dit artikel:

somme-valeryeb

Een toeristische attraktie die nogal wat mensen aantrekt, is het stoomtreintje dat alle stadjes rond de baai met elkaar verbindt.  Voor de liefhebbers.

Ben je liever zelf actief, dan kan je overal fietsen huren om via gezellige kleine wegen de streek te verkennen. En natuurlijk mogelijkheden te over voor de wandelaar.

 

 

 

somme-fietstocht_cheers

Maar het meest indrukwekkende blijft toch het ritme van het getij, dat de baai beurtelings doet vol- en leegstromen en hem een compleet ander gezicht geeft.

Denk bij deze grenzeloze ruimte het bijzondere licht waarin alles baadt, en je weet: dit is uniek, …dit is de baai van de Somme! 💕

somme-baai2

 

somme-baai

somme-valéry

Advertenties

5 gedachtes over “De baai van de Somme, Picardië

Altijd leuk om jouw reactie hier te lezen:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.