Omaha Beach: het beroemdste/beruchtste strand van Normandië (Frankrijk)

Op vakantie naar de invasiestranden in Normandië? Absoluut! Een prachtige natuur en een indrukwekkende ontmoeting met de geschiedenis wachten er op je.

Wereldberoemd zijn ze immers, de codenamen Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword Beach. Ze staan voor de vijf landingszones van de invasie van Normandië op 6 juni 1944. Het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Wij verbleven een tijdje vlakbij Omaha Beach. In een huurhuisje bij een golfterrein dat tot aan de zee reikte. Het weer was … typisch Normandisch: nu eens donker en bewolkt, dan weer een plotse flard zon.

normandie-

Tussen de bomen knipoogt de zee.

normandie_port_en_bessin045

normandie

Wij bezochten enkele historische plekken die beslist de moeite waard zijn:

 • Omaha Beach
 • Pointe du Hoc
 • La Cambe
 • Arromanches en Gold Beach

Allemaal herinneren ze aan hoe de herovering van Europa door de geallieerden begon in juni 1944.

Onderweg genoten we intens van de uitgestrekte landschappen en de indrukwekkende wolkenformaties! Een kleine tip: neem zeker je regenjas mee :).

normandie_port_en_bessin053

Normandië: spel van licht en wolken

normandie_port_en_bessin065

Omaha Beach

Omaha Beach is de codenaam – en ook de huidige naam – voor een strand van ongeveer vijf kilometer lang, in Basse-Normandie (van Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer). In de buurt van Caen en Bayeux dus. Het strand is berucht om het bloedbad dat hier tijdens de landing van de geallieerden op D-dag aangericht werd.  De Duitse verdediging was uitstekend georganiseerd: een strand vol landmijnen en daarboven kanonnen die uitkeken over de kust. Gevolg: ongeveer 5000 van de Amerikaanse soldaten die hier aan land gingen met amfibievoertuigen, kwamen op korte tijd om. Volgens het oorlogsdagboek van de 1ste divisie waren alle officieren en sergeanten van die divisie binnen tien minuten na het neerlaten van de landingskleppen gewond of dood (Denk aan Tom Hanks in Saving Private Ryan ). Wat een hel moet dit geweest zijn!

N.B. Ook schrijver Ernest Hemingway en fotograaf Robert Capa waren bij de troepen die hier op Omaha Beach landden.

Vandaag is Omaha Beach (gelukkig) een oord van rust en vrede. Ondanks de silhouetten van de bunkers op de heuvels.

normandie_omahabeach006

Boven in de duinen achter Omaha Beach is er de Amerikaanse begraafplaats. Voor eeuwig in bruikleen gegeven door Frankrijk aan Amerika. Uitgestrekt. Overdonderend. Een massa witte kruisen. Het ruisen van de zeedennen. De enkele bloemen. De stille, buitenlandse bezoekers. Vaak grootvaders, vaders en zonen.

Zwijgend zijn we getuige van het strijken van de vlag.

normandie_omahabeach033

 Pointe de Hoc

De volgende dag bezoeken we Pointe du Hoc, bij Omaha Beach. Ook al zo’n dodelijke plek wegens de steile klippen (30m). Eindeloos respect voor de soldaten die het lef hadden om op zo’n onherbergzame plek de strijd om het land aan te gaan.

Op de luchtfoto zie je ook duidelijk de tientallen bommenkraters en de kapotgeschoten bunkers. Resultaat van de vliegtuigbombardementen op de Duitse linies. Die ondersteunden de soldaten die de rotsen moesten beklimmen.

normandie_pointeduhoc

(c) Normandische dienst voor toerisme

normandie_pointeduhoc

Op weg naar de Pointe du Hoc, bovenop de kliffen

normandie_pointeduhoc

Hoe raak je van het strand ooit hierboven?

nog steeds: kapotgeschoten en troosteloos

na 70 jaar: nog steeds een sfeer van destructie en troosteloosheid

Het Duitse kerkhof van La Cambe

Niet ver van Pointe du Hoc, meer landinwaarts, is er het kerkhof van La Cambe. Ik verwees al ernaar in mijn post over Käte Kollwitz.

Gold Beach bij Arromanches

Tot slot doen we nog een uitstapje naar Arromanches. Onderweg pittoreske dorpjes en fotogenieke plekjes.

normandie_arromanches037

normandie_omahabeach038

normandie_omahabeach035

Veel regen, maar een keer aangekomen in Arromanches schijnt de zon.

Ook hier weer veel oorlogsverleden. Want Arromanches speelde een belangrijke rol bij de bevoorrading tijdens de bevrijding van West-Europa.

Op zee zie je nog de overblijfselen van de geïmproviseerde haven die hier werd aangelegd nadat de kust veroverd was. Via Arromanches zouden er wel 500.000 voertuigen en meer dan 2.500.000 geallieerde soldaten aan land gebracht zijn. Strategisch erg belangrijk dus voor het verdere verloop van de invasie.

normandie_arromanches038

Maar daarnaast is Arromanches ook gewoon een fijn kuststadje met een groot strand. En lekkere restaurantjes met een overvloed aan heerlijke zeevruchten. Of smakelijke Normandische pannenkoeken!

nomrandie_port_en_bessin058

Na al dit oorlogsgeweld: er is er qua kunst en cultuur ook wel wat te beleven in Normandië. Maar dat is voor een andere keer. In afwachting daarvan nog even een frisse neus halen op Omaha Beach… 🙂 Fijn weekend nog!

normandie_omahabeach005

16 thoughts on “Omaha Beach: het beroemdste/beruchtste strand van Normandië (Frankrijk)

 1. Je brengt me hier ook op een idee. Vandaag nam ik een foto van een gigantische bunker middenin een vakantiepark hier in de buurt… In de huisjes rond de bunker logeren hoofdzakelijk Duitse badgasten. Een bizar verhaal. Echt iets om over te bloggen, maar… Weet nog niet wat ik ermee doe want ik heb Duitse volgers en kennissen. Ik weet dat het gevoelig ligt. Don’t mention the war…

  Like

 2. Wat een foto’s. Ongelooflijk mooi beeldverhaal.
  Prachtige streek. Ik ging er ooit heen in mijn jonge jaren en was toen al onder de indruk. Ook in Vladslo, Raversijde… Het blijft aan de ribben kleven… de natuur, de bunkers… de naweeën van de oorlog.
  In Raversijde zag ik in de bunker de reportage van Stephan Vanfleteren over de Atlantic Wall. Dat deed mij er hier helemaal weer aan denken. Beklijvend. https://vimeo.com/97435107

  Liked by 1 persoon

  • Ja, het Duitse is verschrikkelijk. Maar ik had eerst het Duitse kerkhof in Vladslo gezien, dat net dezelfde kruisjes en platliggende stenen had. Dat was na een bezoek aan een zonnig Tyne Cot erg aangrijpend. Geen groter contrast in sfeer mogelijk.

   Like

Jouw reactie?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s