Logeren in een boomhut bij de thermale bronnen van Pedras Salgadas, Portugal

Portugalfan? Dan ken je waarschijnlijk de groene bronwaterflesjes van Pedras Salgadas. Zonder het helemaal te beseffen, kwamen wij in dit kuuroord in de buurt van Vidago terecht. Bij de natuurlijke thermale bronnen van het dorp Pedras Salgadas. En we logeerden… in een boomhut.

Al had ik me de ‘boomhut in het groen’ wel anders voorgesteld. Kijk maar even mee.

  • Hoe raakten we hier verzeild?

We zochten voor één nachtje nog een plek in het noorden van Portugal. Tegen de Spaanse grens en het karakteristieke stadje Chaves. In het groen. Een boomhut, voorzien van alle comfort, dat wilde ik wel eens uitproberen!

  • Het dorp en het kuuroord

De streek rond Pedras Salgadas is eerder ruig en bergachtig. Het dorpje is maar een paar straten groot. Er zijn drie restaurants. Waarvan er twee gesloten waren. Er is één hoofdstraat. Een klein kerkje. En een groot park. Dat we eerst moesten zoeken…Bleek dat we er zomaar langs waren gereden.

De toegangspoort langs de kant van het dorp straalt nog iets van de oude glorie uit. Maar de spoorlijn die tevoren de gasten aanvoerde, wordt niet meer gebruikt.

Het wordt ons al snel duidelijk dat het kuuroord in het begin van de 20ste eeuw het je-van-het moet geweest zijn. De stijl van de gebouwen die nog overeind staan, bewijst dit ten overvloede. Jammer genoeg is er veel vervallen. Zoals de enkele sjieke villaatjes die er nog staan en het reusachtige “Grand Hotel” op de top van de heuvel. Dominant aanwezig boven het dorp.

Of soms zijn de commerciële restaurateurs iets te enthousiast te werk gegaan zoals hier, bij het oude casino.

Het park ademt architecturaal nog helemaal de jaren ’20 van de vorige eeuw. Aangevuld met wat romantiek uit de jaren ’50.

In de verschillende gebouwtjes waar het bronwater onder een stolp opborrelt, zit telkens een dame in witte schort. Ze reikt je een bekertje met bronwater aan. Het kuuroord zorgt duidelijk voor de broodnodige werkgelegenheid. Jammer genoeg zijn er weinig toeristen. De dagen moeten lang duren voor het personeel. Wachtend op dorstigen of gezondheidfreaks. Terwijl je maar twee bekertjes van het water per dag mag drinken. Trop is trop, blijkbaar.

Het ijzersmeed- en houtsnijwerk van de diverse brongebouwtjes is nochtans prachtig. En in het hoofdgebouw kan je in een wonderlijke omgeving genieten van alle spa-faciliteiten. Zoals diverse zwembaden met natuurlijk bronwater, massages en beauty arrangementen. Ook een sauna en stoombad zijn aanwezig. Het is duidelijk dat er geld is aangegooid tegen de restauratie.

Pritzker Prize winnaar Alvaro Siza Vieira nam de thermale spa onder handen en restaureerde o.a. de glasramen.

Het park heeft ook een kleine speeltuin. Met Europees geld is alles opgefrist en wat heraangelegd. Maar er is duidelijk nog werk aan de winkel. Al vond ik de verwilderde plekken charmanter dan de kale nieuwe en jonge aanplant.

  • Maar hoe zat het met die boomhut?

Eigenlijk moet je meer spreken van een soort futuristische kokon op poten.

mix van oud en nieuw: de futuristische boomhut en een jaren ’50 toren naast elkaar

Wie dacht echt in een boom te logeren, komt bedrogen uit.

Over een wat wiebelende loopbrug bereik je de ingang van een soort mini-chalet. Een ‘hut’ kun je dit nog bezwaarlijk noemen.

via de loopbrug terug op de begane grond

Binnenin heb je een prachtig uitzicht vanop je bed.

De ruimte is heel licht en compact maar knap ingedeeld. Door het raam boven het bed zie je het spel van licht en schaduw van bladeren en takken.

In de ‘hut’ is alle comfort aanwezig: een zitbank, douche, minikeukentje met espressomachine en koelkast, wifi, airco en verduistering met afstandbediening. Super-de-luxe. Een beetje vreemd als je een scoutsachtergrond hebt. Maar een belevenis.

Het zicht vanuit de hut is spectaculair. Inkijk is er niet omdat er spiegelglas is gebruikt voor de ramen.

Als je last hebt van hoogtevrees, boek je beter een bungalow. Want die zijn er ook, naast het drietal ‘boomhutten’. Het Pedras Salgadas Spa & Nature Park zou al meerdere prijzen gewonnen hebben met de origineel vormgegeven eco-kamers.

Knap ontworpen, inderdaad. Maar de combinatie van de charmante oude art nouveau-gebouwen en de moderne eco-verblijven doet wat vreemd aan. Het zijn twee totaal verschillende concepten. Elk apart super de moeite waard. Maar het geheel, dat klopt niet voor mij. Misschien denk jij er anders over?

Rust kan je in Pedras Salgadas absoluut wel vinden. En genieten kan je er ook. Maar de boomhutten zijn eerder een eye-catcher. Leuk om te zien en goed voor één nacht. Meer hoeft niet voor mij.  Want trop is trop. 🙂

Een dorp van 50 huizen. Maar wel een hypermoderne toeristische display. Mét ingebouwd fotoapparaat 😉

 

Advertenties

6 gedachtes over “Logeren in een boomhut bij de thermale bronnen van Pedras Salgadas, Portugal

Altijd leuk om jouw reactie hier te lezen:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.