Azurro – Italiaans blauw in Sant’Agata (Sicilië)

Azzurro,
il pomeriggio è troppo azzurro
e lungo per me”
Voor mij kan een Italiaanse namiddag nooit te lang of te blauw zijn. In tegenstelling tot wat Adriano Celentano in voorhistorische tijden zong.
Geef mij maar een namiddag met uitzicht op een azuurblauwe zee.  En liefst vanuit een Italiaans kuststadje.
Sant’ Agata
Zoals in Sant’ Agatha waar we toevallig langskwamen. Op de terugweg van Taormina naar Palermo. Langs een van de minder aangename wegen in Sicilië. Want: bochtig, stadjesdoorklievend en dan ook nog …een kustweg. Lees: vakantiegangersweg. Plus: de enige fatsoenlijke route tussen Messina en Palermo. Kan je het je voorstellen? Twee Belgen in een huurauto tussen de vlotjes-bochten-afsnijdende en uitbundig claxonerende Sicilianen. A destra – a sinistra- dritto… en alles pronto! Buon viaggio!
Niet dat het strand in Sant’Agata zo aangenaam is. Denk ‘keien’ ipv ‘zand’. Of denk: absoluut schaduwloze hitte. Enz. …
Maar hoe eindeloos blauw is de Middellandse Zee er toch. Nel blu di pinto di blu. Schakeringen in alle tinten van mosgroen over turkoois naar appelblauwzeegroen tot aquamarijn. En geen badgasten die het beeld verstoren.
Daar kan je uren naar blijven kijken. Of ik althans. Het lijkt wel of het water simpelweg ingekleurd is. Zo onwerkelijk blauw.
Geen wonder dat de Italiaanse nationale ploegen ‘azurri‘ genoemd worden! (Napels en het nationale elftal op kop!)
Maar er is nog een tweede reden waarom het kleine Sant’Agata di Militello ons is bijgebleven.Wij waren er net op de middag. De reusachtige, nieuwe promenade van het stadje was verlaten. Blakend in de hitte. De schaduwpergola’s van de restaurantjes lokten. Een doortastende ‘mamma’ sleepte ons druk kwetterend haar restaurant binnen. En daar stond …het meest heerlijke en authentieke Italiaanse buffet dat we ooit gezien hadden! Geen ‘tourist trap’. Integendeel! Massa’s typische lekkernijen die ‘la mamma’ zelf bereid had. Gefrituurde aubergines, gamba’s, rijstbereidingen, rollades in tomatensaus, inktvis en schelpjes, gerechten die ik nog nooit gezien had… Ongelooflijk!
Sant' Agata
Nooit zo lekker en vers gegeten! Want ja, dat is ook Sicilië: fantastische gerechten, smaakvolle wijnen, zoete lekkernijen, …. Iets wat Belgische Bourgondiërs (en andere) kunnen smaken.
Naast Sant’ Agata zijn er natuurlijk vele andere vakantiestadjes aan de Siciliaanse noordkust. Met uitzicht op zee. Of gelegen in een romantische baai, zoals Cefalu. Maar daar word je soms overspoeld door toeristen.
Of het uitzicht is niet je dat, zoals in Bagheria. Dichter bij Palermo, maar iets verder van de kust. Bezoek er zeker de enkele nog overblijvende oude barokvilla’s. Geweldig cultuurhistorisch erfgoed. Zolang ze nog overeind staan, tenminste. En als ze nog te bezichtigen zijn. Italiaanse bezoektijden zijn flexibel :).
Bagheria
Villa Palagonia
Maar vergeet – eender waar je in Sicilië bent- vooral niet naar het water te kijken. Naar de zee. Naar het azuurblauw van de lucht dat de zee eindeloos weerspiegelt.
Azurro. Per sempre.
Ciao tutti!
bij Favignana
Favignana
 Sant' Agata
Advertenties

5 gedachten over “Azurro – Italiaans blauw in Sant’Agata (Sicilië)

Altijd leuk om jouw reactie hier te lezen:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.