Oostende - The Crystal Ship

Street art bewonderen in Oostende – The Crystal Ship 2017

Oostende, Koningin der badsteden. En sinds 2016 ook de thuishaven van The Crystal Ship. Een festival rond kunst in de publieke ruimte. Of eenvoudiger: een street art festival. Het is best fijn om er een kijkje te nemen! Even checken?

Oostende - The Crystal Ship
de Argentijn Pastel wil de link tussen mens en natuur herstellen en tovert met kleuren uit de omgeving een urban jungle op de muren

The Crystal Ship

Voor 2016 was The Crystal Ship al te gast in Antwerpen, Deinze, Namen, Heule. Maar dankzij de expo in Oostende in 2016 kreeg het kunstevenement grotere bekendheid. En sindsdien wordt het vooral met de permanente street art in Oostende geassocieerd. The Crystal Ship presenteert sculpturen, installaties en muurschilderingen. Daarbij is het de bedoeling om kunst dichtbij gewone mensen te brengen. Op de plek waar je woont, werkt en leeft.

En om beeldende kunstenaars een podium te geven.

Kunstenaars

Volgens de promo zijn er nergens in Europa zo veel wereldberoemde streetartkunstenaars samengebracht.  Grote namen als Julien de Casabianca en onze Gentse Roa zijn in elk geval van de partij.  Dus je hoeft deze keer niet naar Londen of New York. De curator van dienst is Bjorn Van Poucke.

Oostende - The Crystal Ship
Roa

Op tocht door de stad

En inderdaad, wij hebben op één namiddag echt wel veel kunstwerken gezien. Meer dan 70 zouden het er zijn. Maar wij hebben vooral onze ogen uitgekeken. En niet geteld.

Het is superleuk om één of meerdere dagen aan zee te combineren met dit toegankelijke artistieke festival. Ben je niet zo kunst-minded? Dan is het nog fijn. Want je leert al wandelend of fietsend een heleboel minder bekende hoekjes van Oostende kennen. De ex-Koninklijke paardenstallen in Vikingstijl (echt!) bijvoorbeeld. Ik was superverbaasd toen we deze vreemde combinatie van Noorse stoerdoenerij met verfijnde art nouveau ontdekten. Eén van de vele grillen van Leopold II.

Of een oude Anglicaanse kerk (1865) . Uit de tijd toen er nog een rechtstreekse lijn Oostende-Dover was. Elke week bidden er hier nu nog ongeveer 25 mensen. Op het orgel zou James Ensor nog gespeeld hebben. Restauratie zit in de pijplijn.

Oostende - The Crystal Ship

Of je kan genieten van de prachtige oude herenhuizen uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

Of anders valt je oog valt wel op een leuk cafeetje. Zoals hier in de buurt van de Grensstraat en de Torhoutsesteenweg. De Brusselse kunstenaar Jaune fleurde er de muur op met zijn stencil art vuilnismannetjes. Hij is één van de weinigen die voor Crystal Ship 2017 opnieuw gevraagd werd om mee te doen. En je snapt onmiddellijk waarom. Zijn grappige oranjegele mannetjes zijn zo charmant! In totaal kan je op wel 40 plekken zijn ‘handtekening’ vinden.  Een echte ontdekkingstocht!

Oostende - The Crystal Ship
Ludieke interventie van Jaune bij café Marcelline, Weeshuisstraat 1a

En zo zijn er wel meer ontdekkingen tijdens het struinen door de Oostendse straten. Het is telkens nieuwsgierig muren, deuren, daken en tegels scannen om uit te vinden waar het kunstwerk te vinden is. Ook al heb je hulp van de kaart.

Zelfs als je al vaak in Oostende geweest bent, kom je op nieuwe plekken. Zoals hier, in de buurt van het station.

Of in de buurt van de Koninginnelaan:

Daarnaast heb je natuurlijk ook werken op bekende, meer voor de hand liggende plekken zoals het Stadhuis van Oostende

Oostende - The Crystal Ship
Ode aan de muziek die verbonden is met Oostende: Arno, Marvin Gaye,…van de West-Vlaamse Jeps&Jucte

Of bij de winkelstraten

Niet elk kunstwerk bevalt. Maar dat hoeft ook niet. Tussendoor valt er zoveel leuks te zien.

Als je het hele parcours wil doen, huur je best een fiets. Haal bij de toeristische dienst het superhandige plannetje met de routes. Of de kleine catalogus met wat achtergrond over elke kunstenaar.

En ben je het muren kijken beu, dan zijn er nog altijd de visstalletjes om wat lekkers te proeven of mee naar huis te nemen.

Oostende - The Crystal Ship

Maar de mooiste afsluiter van de dag vind je volgens mij toch hier. Bij de zee.

Een kunststuk zonder gelijke.

Oostende - The Crystal Ship

Advertenties

10 gedachtes over “Street art bewonderen in Oostende – The Crystal Ship 2017

Altijd leuk om jouw reactie hier te lezen:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.